Jaarrapport 2023- De Rijn
Dit RIWA-Rijn jaarrapport beschrijft de waterkwaliteit van het Nederlandse deel van het Rijnstroomgebied in 2023 op de grensovergang bij Lobith en op de innamepunten bij Nieuwegein, Nieuwersluis en Andijk. We vergelijken de gemeten waarden met de streefwaarden in het European River Memorandum (ERM) en geven specifiek aandacht aan de stoffen die deze streefwaarden overschrijden. Ook rapporteren we over de ontwikkeling van het vereiste niveau van zuivering voor de productie van drinkwater (KRW art 7.3) op deze locaties middels de zuiveringsopgave-index. Daarnaast beoordelen we bij Lobith de emissiereducties die de Rijnministerconferentie in 2020 tot doel heeft gesteld in het werkplan 2040 van de ICBR.
Download
Het is inmiddels alweer 3 jaar geleden dat we voor het eerst geïnformeerd werden over – en aandacht vroegen voor – de min of meer ongelimiteerde lozing van PFAS in gereinigd industrieel afvalwater in het Rijnstroomgebied vanwege het ontbreken van emissiegrenswaarden voor PFAS in lozingsvergunningen. Deze praktijk is opmerkelijk, zeker omdat er nu in de vernieuwde drinkwaterrichtlijn grenswaarden worden gesteld voor diezelfde PFAS, grenswaarden die door het RIVM onvoldoende streng worden geacht voor het beschermen van de drinkwaterkwaliteit. Ook lithium houden we weer tegen het licht, nu mede naar aanleiding van de overschrijdingen van de indicatieve milieurisicogrenzen voor lithium in het oppervlaktewater van de Rijn en het Rijnstroomgebied.
Helaas concluderen we ook dit jaar dat een groot aantal stoffen de ERM streefwaarden overschrijdt, waardoor drinkwaterbedrijven niet in staat zijn om met eenvoudige natuurlijke zuiveringsmethoden schoon en gezond drinkwater te maken. De doelstelling van KRW-artikel 7.3 (verlaging van het vereiste niveau van zuivering) wordt ook niet gehaald. We zien met name de vracht van stoffen uit stedelijk afvalwater, zoals medicijnresten, stijgen. Dit is strijdig met het 30% reductiedoel van de Rijnministersconferentie uit 2020. Voor het verbeteren van deze situatie is het noodzakelijk dat in industriële lozingsvergunningen emissiegrenswaarden worden opgenomen die de drinkwaterfunctie van de rivier beschermen. En dat er vaart wordt gemaakt met het verbeteren van rioolwaterzuiveringsinstallaties door deze uit te breiden met een 4e reinigingsstap.
Recent hebben we onze monitoring uitgebreid met non-target screening (NTS) waarmee we ook de aanwezigheid van bekende en onbekende stoffen kunnen monitoren. Het Waterlaboratorium uit Haarlem, dat deze screening voor ons doet, geeft in dit jaarrapport een toelichting hoe dat in zijn werk gaat.
Jaarrapport 2021 De Rijn losse blz v2″]